Loading...
Chufa – migdały ziemne 2016-11-16T19:45:13+00:00

Chufa

jadalne, naturalnie słodkie i pełne wartości bulwy trawy o nazwie cibora jadalna (Cyperus esculentus L.).

Te słodkie bulwy znane są także jako migdały ziemne lub orzechy tygrysie (tiger nuts).

 

Plantacja cibory jadalnej

Wykorzystywaną do spożycia częścią rośliny są brodawki korzeniowe osadzone w glebie.

Cibora jadalna (cyperus sculentus lativum) to gatunek roślin należący do rodziny ciborowatych, tropikalnych traw, występujących w Afryce, w Azji południowej, w Europie południowej i obu Amerykach.

Bogactwo wartości

Suszone migdały ziemne zawierają około 30% węglowodanów, z czego około 1/3 stanowią cukry, stąd ich naturalnie słodkawy smak. Zawierają one także 25% tłuszczu, który składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Blisko 25% zawartości błonnika daje po spożyciu uczucie długotrwałej sytości i wpływa pozytywnie na trawienie. Orzechy tygrysie są także źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które stanowi około 7% ich składu.

Dodatkowe korzyści dla zdrowia zapewniają witaminy C, E (tokoferol), H (biotyna) i P (bioflawonoid – rutyna). Biotyna i tokoferol przyczyniają się do ochrony komórek organizmu w walce z wolnymi rodnikami, a rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i tkanki. Ponadto migdały chufa są szczególnie bogate w minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, mangan i fosfor.

Po zbiorze migdały ziemne są myte i suszone przez kilka miesięcy. Suszone bulwy przypominają wyglądem orzechy lub suszone owoce.
Można je jeść w całości (po namoczeniu), jako płatki, chipsy, zmielone na mąkę i jako składnik gotowych przekąsek i potraw.

Migdały ziemne Chufa mają doskonały smak, podobny do mieszanki orzechów laskowych i migdałów. Cenili je już starożytni Egipcjanie ze względu na ich nadzwyczajne własności lecznicze i regenerujące.

Migdały ziemne należą do roślin, które działają na organizm zasadotwórczo. Jest to ważne dla równowagi pH ciała i zapobiega jego zakwaszaniu.

Oferta produktów zawierających migdały ziemne Chufa

Migdały ziemne coraz bardziej popularne

Migdały ziemne towarzyszą człowiekowi w różnych kulturach od tysięcy lat. Szczególne znaczenie przypisywali im starożytni Egipcjanie. O tym jak były cenione świadczy chociażby fakt, że te małe suszone bulwy umieszczane były w sarkofagach zmarłych. Z Arabami przywędrowały w średniowieczu do Hiszpanii i tam popularne są szczególnie pod postacią orzeźwiającego napoju zwanego horchata de chufa.

Obecnie orzechy tygrysie przeżywają prawdziwy renesans, szczególnie na rynku zdrowej żywności w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej.

Oprócz suszonych bulw (należy namoczyć przed spożyciem), dostępne są płatki, mąka, kaszki śniadaniowe typu musli, kremy do chleba czy słodycze zawierające migdały ziemne. To ciekawa alternatywa dla dzieci, osób starszych, wegan, witarian, alergików, sportowców czy osób pragnących kontrolować masę ciała.

Prastary superfood

Naturalnie słodkie orzechy tygrysie zawierają niemal wszystkie substancje potrzebne naszemu organizmowi, by przetrwać, dlatego nazywa się je czasem „żywnością przeżycia” (survival food). Migdały ziemne są źródłem skrobi, tłuszczu, białka, wysokiej jakości błonnika, a jednocześnie dostarczają istotnych witamin, minerałów (potas, magnez) i pierwiastków śladowych (cynk).

Wyniki badań prowadzonych przez dr Gabriele Macho, archeologa z uniwersytetu Oxford,  sugerują, że bulwy cibory jadalnej były podstawowym pożywieniem Paranthropus boisei, wczesnego gatunku człowieka żyjącego w Afryce wschodniej od 2,3 do 1,2 miliona lat temu. Migdały ziemne mogły stanowić nawet 80% diety tych hominidów. Takie pożywienie zawierało wystarczające ilości minerałów i witamin oraz kwasy tłuszczowe szczególnie istotne dla właściwego funkcjonowania dużych mózgów tych naszych praprzodków. Można więc uznać orzechy tygrysie za prawdziwy paleologiczny superfood czyli pożywienie o dużej kondensacji walorów odżywczych i korzystnym wpływie na zdrowie.

Oferta produktów zawierających migdały ziemne Chufa

Zielone światło dla alergików

Alergie na migdały ziemne należą do najrzadszych znanych alergii pokarmowych. Są one  bulwami, a nie migdałami czy orzechami, chociaż zdecydowana większość dostępnych na rynku produktów (w tym produkty Govinda) może zawierać śladowe ilości orzechów, migdałów lub innych potencjalnych alergenów – podane są one w opisie poszczególnych produktów i na etykietach.

Polecać można orzechy tygrysie osobom unikającym glutenu, gdyż są one bezglutenowe, a mąka z nich może być doskonałym dodatkiem do wypieków, wzbogaceniem jogurtu owocowego czy smoothie. Naturalna zawartość cukru sprawia, iż chufa może służyć do słodzenia deserów w zdrowy sposób, bez dodatku cukru.