Loading...
Chia 2016-11-16T19:45:13+00:00

Szałwia hiszpańska Chia

Bogactwo wartości odżywczych, łagodny smak, proste i szybkie przygotowanie

Znakomite – to słowo odpowiednio opisuje nasiona szałwii hiszpańskiej zwane nasionami Chia.

Nie tylko są one bogate w cenne kwasy tłuszczowe, ale również w błonnik, witaminy i minerały.

Mają łagodny smak o bardzo delikatnej orzechowej nucie.

Bardzo łatwo i szybko można je przygotować do użycia w musli, koktajlach, jogurtach, deserach lub wypiekach.

Jako dodatek do domowego chleba nasiona Chia nie tylko dostarczają niezbędnych składników odżywczych, ale pomagają też zachować świeżość przez dłuższy czas.

Nasiona szałwii hiszpańskiej Chia

Wyśmienity składnik wielu zdrowych posiłków
200 g

  • bez glutenu
  • bogate w cenne składniki mineralne
  • zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3
  • produkt wegański i witariański

Zastosowanie: dodatek do wypieków, sosów, napojów, deserów, jogurtów.

Dla uzyskania żelowej konsystencji: 1 objętość nasion chia na 7 objętości wody pozostaw na 20 min, mieszaj w trakcie pęcznienia.

Składniki: 100 % bio nasiona chia* (Ameryka Płd.)

*z upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

Wartość energetyczna: 1909 kJ / 456 kcal

Tłuszcz: 33,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,2 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,3 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 26,3 g

Węglowodany: 3,3 g w tym cukry: < 0,1 g

Błonnik: 33,5 g

Białko: 18,2 g

Sól#: < 0,1 g

Minerały i pierwiastki śladowe (miroelementy):
Magnez: 290 mg (77%), Wapń 480 mg (60%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania w % zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).

# Dotyczy naturalnej zawartości sodu

Kwasy tłuszczowe Omega 3: 18,9 g

Informacja o alergenach: może zawierać śladowe ilości orzechów, łubinu i sezamu.
Ważna uwaga o stosowaniu: Zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji Europejskiej w sprawie wyrobów piekarniczych udział nasion Chia w ich składzie może wynosić max. 10%. Dzienne spożycie nasion Chia nie może przekraczać 15 g.

EU_Organic_150PL-EKO-04

Rolnictwo spoza UE

Nasiona szałwii hiszpańskiej Chia białe

Wyśmienity składnik wielu zdrowych posiłków
200 g

  • bez glutenu
  • bogate w składniki mineralne
  • zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3
  • produkt wegański i witariański

Biała odmiana nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) zwanych Chia nadaje się do wielu zastosowań w wyszukanej kuchni, do budyniu z Chia, do wypieków czy też jako wyjątkowy składnik sosów sałatkowych.

Składniki: 100% białe nasiona chia* (Salvia hispanica L.)

*z upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

Wartość energetyczna: 1909 kJ / 456 kcal

Tłuszcz: 33,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,2 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 3,3 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 26,3 g

Węglowodany: 3,3 g w tym cukry: < 0,1 g

Błonnik: 33,5 g

Białko: 18,2 g

Sól#: < 0,1 g

Minerały i pierwiastki śladowe (miroelementy):
Magnez: 240 mg (64%), Żelazo: 7,8 mg (56%)

Pokrycie dziennego zapotrzebowania w % zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).

# Dotyczy naturalnej zawartości sodu

Kwasy tłuszczowe Omega 3: 18,9 g

Informacja o alergenach: może zawierać śladowe ilości orzechów, łubinu i sezamu.
Ważna uwaga o stosowaniu: Zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji Europejskiej w sprawie wyrobów piekarniczych udział nasion Chia w ich składzie może wynosić max. 10%. Dzienne spożycie nasion Chia nie może przekraczać 15 g.

EU_Organic_150PL-EKO-04

Rolnictwo spoza UE

Mąka z nasion CHIA

Zmielone nasiona Chia mają jeszcze więcej zastosowań niż całe nasiona Chia. Dzięki sproszkowanej konsystencji nadają się do łatwego i szybkiego użycia. W połączeniu z wodą mąka z Chia tworzy żel.
200 g

  • bogata w błonnik
  • bogata w wartości odżywcze
  • do wielu zastosowań
  • produkt witariański

Stosowanie jako zastępnika jajek
Mąka z Chia może zastępować jajka w słodkich ciastach drożdżowych, ciastkach i naleśnikach. Przy pomocy mąki Chia można maksymalnie zastąpić 3 jajka.
Stosowanie: 1 łyżkę stołową mąki z Chia wymieszać z 3 łyżkami wody i odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać z ciastem.

Składniki: 100% zmielonych nasion chia*
* z upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
Wartość energetyczna: 1881 kJ / 450 kcal
Tłuszcz: 31,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,2 g
Węglowodany: 2,3 g w tym cukry: < 1,0 g
Błonnik: 32,3 g
Białko: 22,9 g
Sól#: < 0,01 g
# Dotyczy naturalnej zawartości sodu
Kwasy tłuszczowe omega 3: 18,9 g

Informacja o alergenach: może zawierać śladowe ilości orzechów, łubinu i sezamu.
Ważna uwaga o stosowaniu: Zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji Europejskiej w sprawie wyrobów piekarniczych udział nasion chia w ich składzie może wynosić max. 10%. Dzienne spożycie nasion chia nie może przekraczać 15 g.

EU_Organic_150PL-EKO-04

Rolnictwo spoza UE